Solariile nu sunt altceva decat adaposturi special create pentru cultura legumelor si chiar a florilor. Un solar este alcatuit dintr-o invelitoare confectionata dintr-un material plastic transparent sau translucid si dintr-o strucura de rezistenta. Aceasta structura este realizata fie din lemn, din metal, beton armat sau tevi din materiale plastice sau este o structura mixta ce se obtine prin combinarea tuturor materialelor mentionate anterior.

Clasificare solarii

In practica, solariile sunt numeroase si pot fi clasificate dupa mai multe criterii:

 1. Tipul constructiv;
 2. Inaltimea totala;
 3. Forma acoperisului;
 4. Materialul folosit pentru schelet;
 5. Materialul folosit pentru acoperire;
 6. Regimul de caldura;
 7. Profilul activitatii;
 8. Insusirile foliei;
 9. Durata de exploatare.

Chiar daca mai exista si altele, aceste 9 criterii sunt cele mai des intalnite in clasificarea solariilor.

Tipul constructiv de solarii – cel mai des intalnit

Din punct de vedere constructiv, solariile se clasifica in:

 • Adaposturi sau solarii joase;
 • Adaposturi sau solarii inalte, acestea fiind solariile propriu-zise.

1.Solarii individuale tip tunel

Este unul dintre cele mai cunoscute si mai des utilizate solarii. Acest tip este alcatuit din arce din otel-beton, care au un diametru de 16 mm, si se intalnesc sub forma unui arc de cerc. Arcele se incastreaza in fundatii tip pahar, iar la sol sunt prinse cu ajutorul unor tarusi de metal sau de lemn.

Invelitoarea acestui tip de solar este confectionata din folie de polietilena si are o grosime de 0.2mm. Ea este asezata pe o reteta de sarme galvanizate, cu un diamtreu de 2 mm, si se infasoara pe fiecare arc in parte. Este interzis sa prinzi folia cu sarma sau cu sfoara si cu atat mai putin sa o cosi. De modul in care o asezi si o prinzi va depinde rezistenta, dar si durabilitatea in timp, a foliei si, deci, a intregului solar.

Pentru a prelungi durata de viata a foliei, zonele supuse unor mari solicitari mecanice trebuie consolidate. Vorbim despre partea superioara a solarului, care face fata constant ploii sau grindinei, dar si de suprafetele care sunt mai expuse rafalelor de vant.

Cum se realizeaza consolidarea? Prin aplicarea unor fasii din folie, la cald. Sau, un alt mod de consolidare este realizarea unei retele din sfoara de canepa sau din polietilena, fasii PVC sau polipropilena.

2. Solarii tip “Buzau 77”

Acest tip este alcatuit din arce semicirculare confectionate din teava de otel si din elemente longitudinale de rezistenta. Pentru o mai buna fixare se utilizeaza si o sarma zincata montata in lungul solarului. Fixarea foliei se realizeaza cu pamantul ce a rezultat in urma saparii santului de garda.

Care este rolul acestui sant? Acela de a prelua apa colectata de catre invelitoarea solarului, de a o evacua si a evita astfel inundarea plantelor.

3. Solarii cu acoperis in 2 pante

Scheletul acestui tip de adapost se realizeaza din metal sau lemn, iar acoperirea se face fie cu folie din polietilena, fie cu panouri demontabile. Este un solar des intalnit si foarte rezistent.

4. Solarii din sticla

Solarul din sticla mai este denumit si solarul sera, fiind o constructie ceva mai pretentioasa decat primele 3 tipuri, insa nu la fel de des intalnit.

Acestea fiind zise, se poate observa cu ochiul liber ca solariile confectionate din sticla au fost inlocuite cu cele din folie de plastic, care au numeroase avantaje pentru toti legumicultorii: sunt mai ieftine si mai usor de intretinut. Deci, pentru o buna investitie alege si tu solariile din folii de plastic!