SOLARII CIUPERCI sau ciupercarii, sunt acele solarii special construite si dotate, pentru a permite cultivarea diverselor soiuri de ciuperci, in toate anotimpurile si cu un randament cat mai bun. Cele mai cultivate ciuperci in tara noastra sunt: agaricus (champignon) si pleurotus (buretele de fag).

In continuare ne vom ocupa de solariile gandite si concepute pentru cultura de pleurotus.

In cei aproape 10 ani de cand ne ocupam de cultivarea ciupercilor pleurotus, am ajuns sa cunoastem exact necesitatile ciupercii pleurotus, si astfel am reusit sa proiectam solarii care sa poata creea exact conditiile necesare culturii de pleurotus, cu un cost de exploatare cat mai mic.

PARAMETRII TEHNICI LA SOLARIILE TIP TUNEL ( pentru cultura de PLEUROTUS)

Solariile au o latime de 6 metrii si o lungime de pana la 30 metrii, inaltimea fiind de 3,5 metrii.

Peretii exteriori, fata-spate, pentru o buna izolatie, sunt din panouri sandwich, iar intrarea se face pe o usa din termopan.

Pe partea de admisie a aerului avem o camera tampon, unde sunt montate doua panouri de racire si preumectare a aerului, panouri CellDek.

Pe partea opusa acestor panouri se monteaza doua ventilatoare de exhaustare, care sunt controlate atat in turatie cat si in timpii de functionare si pauza, de un circuit de temporizare.

Lumina necesara in timpul fructificarii se realizeaza prin montarea unor tuburi de neon cu lumina rece de 36w

Pentru a putea pastra o temperatura cat mai constanta, solariile executate de noi, au doua randuri de izolatii, si anume, 30 cm de vata minerala inspre exterior, iar pe interior avem o perna de aer creata din doua randuri de folie, din care una este anticondens.

De asemeni, in exterior montam o folie speciala pentru ciuperci de 180 microni, cu doua fete, una alba spre exterior si cea neagra spre interior.

La cerere se pot monta diferiti senzori si automatizari, sau chiar centrale de tratare a aerului, dar acestea nu fac decat sa creasca atat pretul pe mp cat si costurile de exploatare.