Solarii PROFI8 de 8 metri latime, sunt solariile de tip tunel cu folie dubla, si intra in categoria solariilor profesionale adresandu-se in special legumicultorilor. Necesitatea utilizarii lor deriva din alimentatia rationala a omului, care acorda produselor legumicole o pozitie prioritara pentru ca acestea asigura organismului uman o gama larga de vitamine, saruri minerale si apa, elemente atat de necesare pentru activitatea fiziologica normala.

In cadrul sistemelor de producere a legumelor, pentru o aprovizionare echilibrata, culturilor protejate in solarii de 8 metri le revine misiunea de a oferi produse proaspete in sezoanele in care nu pot fi obtinute in camp, in conditii naturale.

Ce sunt solarii PROFI8 de 8 metri?

Caldura si lumina sunt factorii de baza de care depinde dezvoltarea legumelor, stiind faptul ca sunt specii pretentioase la caldura, dar si la lumina. Legumele cultivate in solarii sunt strict dependente de cantitatea de caldura acumulata din radiatia solara ajunsa pana la nivelul solului si de nivelul pierderilor de caldura, care in cursul zilei si noptii sunt datorate:

–          radiatiei in exterior;

–          radiatiei in straturile solului;

–          gradului de etanseizare a solarului;

–          circulatiei externe a aerului;

–          nivelului temperaturii din exterior;

–          frecventei si cantitatii precipitatiilor cazute.

Solariile asigura conditii mai bune in zonele cu clima mai blanda, unde temperaturile in perioada de primavara si toamna nu sunt prea coborate.

Caracteristici constructive solarii PROFI8 de 8 metrii

 Un solar de 8 metri are partile laterale drepte pana la o inaltime de aproximativ 1.6 m, iar partea de sus este rotunjita pentru a nu lasa zapada sa ramana pe folie. Distanta intre arcurile de bolta este de  2 m.

Arcurile sunt duble si se realizeaza din doua tevi, una de 3/4″ x 2mm si una de 1/2″ x1,5mm ce sunt fixate intre ele cu armaturi de 8 mm, grunduite si vopsite pentru o buna rezistenta in timp. Acestea se incastreaza in pamant fara beton, cu ajutorul unor picioruse. Piciorusele au  un opritor care nu permite arcului de bolta sa se afunde sub greutatea legumelor.

La o inaltime de aproximativ 2,3 m se prind segmentele pentru suportul culturilor. Capetele solarului se pot deschide sau detasa complet, permitand in acest fel o aerisire controlata sau intrarea utilajelor agricole pentru prelucrarea solului.

Solariile de 8 metri pot fi dotate si cu sistem de irigat prin picurare, microaspersie, sistem special de irigat pentru rasaduri sau sistem perdea de ceata.

Si nu in ultimul rand, un solar de 8 metri este acoperit cu doua folii. Cea exterioara de 150 microni are durata de viata de minim 5-6 ani, iar cea interioara de 60 microni este anticondens. Acest sistem este cu folie dubla negonflabila. Pe timp de iarna se asigura o diferenta de temperatura interior-exterior de pana la 10 grade in functie de radiatia solara.

Folia folosita pentru acoperirea solariilor este rezistenta la actiunea razelor ultraviolete, fiind realizata in 3 straturi, cu grosimi variabile. Pentru foliile de 150 microni avem urmatoarele caracterisitici fizice:

–          Densitate de aproximativ 6.9 mp/kg brut;

–          Grad de transmitere a luminii 88%;

–          Difuzia luminii 25%;

–          Rezistenta mecanica buna;

–          Perioada de viata estimata de 5 ani.

Folia este prinsa de solar cu ajutorul clipsurilor metalice. Avantajul clipsurilor metalice in prinderea foliei pe solar consta in faptul ca nu trebuie bagata in apa fierbinte pentru instalare ca in cazul celor realizate din plastic. Clipsurile metalice la desprindere de pe teava nu se sparg, avand avantajul de a putea fi folosite  un timp indelungat.

Solarul suporta o incarcare cu zapada de pana la 90 kg/mp

Ca lungimi, la aceasta latime, recomandam dimensiuni intre 20 si 40 metrii in multiplu de 2m, si o inaltime de 3,6 m